Doživetja

Vinska doživetja na obeh straneh reke Kolpe

Enodnevna ekskurzija za vinogradnike

Prvi postanek bo v hrvaškem kraju Kamanje, ki leži na desnem obrežju reke Kolpe. Ogledali si bomo Arheološki park Vrlovka in doživeli virtualni stik s prazgodovino. Z multimedijsko predstavitvijo bomo spoznali bogato arheološko dediščino območja kraške jame Vrlovka, ki velja za eno najstarejših kraških jam na Hrvaškem in je bila leta 1962 zaščitena kot geomorfološki spomenik narave. Vstopili bomo tudi v kapniško jamo Vrlovka. (zaradi gnezdenja netopirjev je vstop v jamo omejen).

Zatem bomo odšli v staro vas Vivodina na Žumberaško-Samoborskem gorju, ki je razložena po vrhu vinorodne gorice. Obiskali bomo tamkajšnje vinogradnike, izmenjali bogate vinogradniške in vinarske izkušnje ter si ogledali eno ali dve vinske kleti, kjer nam bodo pripravili tudi degustacijo vin.

Čas bo za odhod na drugo stran reke Kolpe v Metliko. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru Metlike, ki stoji na treh trgih in se spustili pod metliški grad do podzemnega izvira Obrh. Urejena je Učna pot Obrh, ki predstavlja etnološko in naravovarstveno preteklost. Neposredna bližina mestnega jedra Metlike je v preteklosti pomenila stičišče in središče meščanskega življenja in informacij. Tu so se nekoč zbirale perice in od tu so se v svet širile različne novice in govorice – tudi mi jih bomo deležni v posebni predstavi.

Sledil bo ogled vinske kleti in pokušina vin pri znanem belokranjskem vinogradniku. V Beli krajini je več družin, ki se zelo uspešno ukvarjajo z vinogradništvom in kletarjenjem.

Popoldne se bomo odpeljali v Semič. V starem trškem jedru si bomo ogledali Muzejsko hišo, kjer je predstavljen center narave Bele krajine z najbolj celovito predstavitvijo kraškega sveta v JV Sloveniji. V izjemnem ambientu kletnih prostorov je Muzejska vinogradniška zbirka, kjer bomo pokušali najboljša semiška vina.

Dan bomo zaključili z belokranjskim kulinaričnim doživetjem.

Več informacij:
KOMPAS Novo mesto d.o.o., Glavni trg 11, 8000 Novo mesto;
Tel.:07 393 15 20
spletna stran: www.kompas-nm.si; e-pošta:

Novice in dogodki