Doživetja

Skrivnostni svet na bregovih reke Kolpe

Enodnevna šolska ekskurzija II

Dan bomo začeli pod obronki Kočevskega roga, v Črmošnjicah, nekdanji kočevarski vasi, kjer bomo spoznali zgodbo o Kočevarjih. Nemško govoreči prebivalci so tukaj živeli na vzhodnem delu nekdanje Kočevske več kot 600 let in zapustili bogato dediščino. Sredi vasi je obnovljena cerkev Marijinega vnebovzetja, ki si jo bomo ogledali, nato pa se bomo peš odpravili po Učni poti Divji potok. Pot nas bo vodila ob razgibani in slikoviti strugi Divjega potoka, kjer prevladuje dolomitna kamninska podlaga s številnimi lehnjakovimi slapovi, tolmuni in brzicami. Tu je pomemben življenjski prostor za številne rastlinske in živalske vrste

Sledi vožnja v Semič, kjer si bomo ogledali Učni vrt dr. Derganca. Vrt je travniški sadovnjak z jagodičevjem, zeliščnim vrtom in vinogradom, predvsem pa predstavlja vse vrste nasadov tega kraja. Streljaj od tu se nahaja semiško trško jedro s taborskim obzidjem. Vstopili bomo tudi v cerkev sv. Štefana in si ogledali Muzejsko hišo, kjer je predstavljen center narave Bele krajine z najbolj celovito predstavitvijo kraškega sveta v JV Sloveniji.

Pot nas bo zatem vodila po belokranjskem ravniku, polnih vrtač do vasi nad Metliko, kjer bomo prisostvovali učni uri kot je potekala sredi prejšnjega stoletja. Strogi učitelji nam bodo na zelo simpatičen način prikazali, kako je potekal šolski pouk nekoč. Možen je tudi ogled razstave Jamski medved, saj so na tem območju najdeni ostanki izumrlega jamskega medveda.

Čas bo za odhod na drugo stran reke Kolpe v Kamanje, kjer si bomo ogledali Arheološki park Vrlovka in doživeli virtualni stik s prazgodovino. Z multimedijsko predstavitvijo bomo spoznali bogato arheološko dediščino območja kraške jame Vrlovka, ki velja za eno najstarejših kraških jam na Hrvaškem in je bila leta 1962 zaščitena kot geomorfološki spomenik narave. Vstopili bomo tudi v kapniško jamo Vrlovka. (zaradi gnezdenja netopirjev je vstop v jamo omejen). Od tod se bomo odpeljali na grič Svetice, kjer nas bodo sprejeli v Pavlinskem samostanu Svetice. Samostan je bil ustanovljen v 17. stol. in še vedno deluje. Patri Pavlinci nas bodo sprejeli v svoje prostore in cerkev, kjer bomo spoznali njihovo večstoletno bogato dediščino.

Dodatna možnost: Baročno posestvo Contessa – predstavitev legend, zgodb in pravljic, ko se udeleženci (otroci) s pomočjo več kot 200 različnih oblačil spremenijo v razne junake, viteze, princese,.. in sodelujejo v programu.

Več informacij:
KOMPAS Novo mesto d.o.o., Glavni trg 11, 8000 Novo mesto;
Tel.: 07 393 15 20
spletna stran: www.kompas-nm.si; e-pošta:

Novice in dogodki