Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Skrivnostni kras ob bregovih reke Kolpe

Doživetja

Skrivnostni kras ob bregovih reke Kolpe

Enodnevna šolska ekskurzija

Prvi postanek bo v hrvaškem kraju Kamanje, ki leži na desnem obrežju reke Kolpe. Ogledali si bomo Arheološki park Vrlovka in doživeli virtualni stik s prazgodovino. Z multimedijsko predstavitvijo bomo spoznali bogato arheološko dediščino območja kraške jame Vrlovka, ki velja za eno najstarejših kraških jam na Hrvaškem in je bila leta 1962 zaščitena kot geomorfološki spomenik narave. Vstopili bomo tudi v kapniško jamo Vrlovka. (zaradi gnezdenja netopirjev je vstop v jamo omejen).

Nedaleč od Kamanja je Ozalj z bogato zgodovinsko zapuščino, saj je v srednjem veku veljal za svobodno kraljevsko mesto. Stari grad - dvorec Ozalj je bil zgrajen na visoki skali nad reko Kolpo, ki na tem mestu teče iz soteske v odprto dolino. Pogled iz grajskega vrta nam nudi še več, kajti nedaleč stran je tudi Munjara – ena najlepši hidroelektrarn na Hrvaškem. Zgrajena je bila davnega leta 1908 v secesijskem slogu za potrebe razsvetljave mesta Karlovac in še vedno deluje. Vstopili bomo še v grad, kjer je umeščen Zavičajni muzej Ozalj. V stalni zbirki je na ogled izredno zanimiva in bogata zapuščina kraja, turško orožje….

Pot nas bo vodila naprej v Karlovac, v mesto parkov, ki leži na štirih rekah: Kolpi, Korani, Mrežnici in Dobri. Prav zato so Karlovčani dolgo gojili idejo o izgradnji sladkovodnega akvarija in uspelo jim je. Ogledali si bomo izjemno zanimiv akvarij Aquatika Karlovac, ki velja za raziskovalno in izobraževalno destinacijo na področju sladkovodne bioraznolikosti.

Zatem bomo prestopili meje in reko Kolpo. Naš naslednji postanek bo v belokranjskem mestu Metlika. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, ki leži na treh trgih. Vstopili bomo v metliški grad, kjer si bomo v Belokranjskem muzeju ogledali krajši film o Beli krajini in muzejske zbirke. V neposredni bližini je na ogled Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, saj je bila prva požarna bramba ustanovljena leta 1869 prav v Metliki. Sledi vožnja do največjega belokranjskega izvira Krupa, kjer izpod visoke skale na plano priteče ogromna količina vode in takoj ustvari smaragdno zeleno reko Krupo.

Zadnji postanek bo v Semiču, ki leži med obronki Kočevskega roga in Gorjancev. Ogledali si bomo semiško trško jedro s taborskim obzidjem, cerkev sv. Štefana in Muzejsko hišo, kjer je predstavljen center narave Bele krajine z najbolj celovito predstavitvijo kraškega sveta v JV Sloveniji.

Dodatna možnost: Kraška učna pot od Lebice do Krupe (14km, 4h) – lahka pešpot vodi po plitvem krasu (vrtače, steljniki, gmajne s krednim apnencem na površju) v ožjem zaledju reke Krupe in ob sami reki. Med potjo si ogledamo tudi vodno kraško jamo Lebica, kraško jamo Malikovec in Judovsko hišo – paleolitsko jamsko najdišče.

Več informacij:
KOMPAS Novo mesto d.o.o., Glavni trg 11, 8000 Novo mesto;
Tel.:07 393 15 20
spletna stran: www.kompas-nm.si; e-pošta:

Novice in dogodki