Doživetja

Misterion vikend - skrivnostno doživetje na obeh straneh reke Kolpe

Zelo bogat doživljajski program za zaključene skupine

1 .dan
Postanek v hrvaškem kraju Kamanje, kjer si bomo ogledali Arheološki park Vrlovka in doživeli virtualni stik s prazgodovino. Z multimedijsko predstavitvijo bomo spoznali bogato arheološko dediščino območja kraške jame Vrlovka, ki velja za eno najstarejših kraških jam na Hrvaškem. Vstopili bomo tudi v kapniško jamo Vrlovka. (zaradi gnezdenja netopirjev je vstop v jamo omejen). Pot bomo nadaljevali na grič Svetice, kjer nas bodo sprejeli v Pavlinskem samostanu. Patri Pavlinci nam bodo predstavili njihovo večstoletno bogato dediščino. Naš naslednji postanek bo v Karlovcu, mestu parkov, ki leži na štirih rekah. Tu si bomo ogledali izjemno zanimiv akvarij Aquatika, ki velja za raziskovalno in izobraževalno destinacijo na področju sladkovodne bioraznolikosti. Na koncu se bomo z Žitno ladjo, kakršna je nekdaj prevažala žito, ob prijetni glasbi, popeljali po reki Kolpi. Med plovbo nam bodo postregli s prigrizkom in pijačo. Večerja in nočitev.

2. dan
Po zajtrku sledi vožnja na drugo stran reke Kolpe, v Metliko. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru in vstopili v metliški grad, kjer domuje Belokranjski muzej. Po krajšem filmu o Beli krajini si bomo ogledali stalno muzejsko zbirko. Nedaleč od Metlike je vas Rosalnice, kjer si bomo ogledali romarsko središče Tri fare, tri cerkve, ena zraven druge, največji kulturni spomenik v Beli krajini. V Hiši vina Pečarič nam bodo predstavili vrhunska vina, nato pa se bomo odpeljali do Radovice, kjer bomo prisostvovali zanimivi šolski uri v učilnici, ki je urejena v stilu učilnic petdesetih let prejšnjega stoletja. V času trajanja šolske ure bomo s pomočjo stroge tovarišice učiteljice na duhovit, zanimiv in pester način spoznavali Belo krajino, njeno kulturo in zgodovino. Dan bomo zaključili v Drašičih, kjer nas bodo sprejeli v Soseski zidanici in nam predstavili zanimivo pripoved o 300 letnem obstoju edine delujoče vinske banke v Sloveniji. Večerja in prenočevanje.

3. dan
Po zajtrku se bomo sprehodili do Galerije Kambič, kjer si bomo ogledali bogato paleto raznih umetnin, predvsem slik znanih impresionistov. Nato bomo obiskali Hišo dobrega kruha – Mojčine dobrote. Sprejeli nas bodo z belokranjsko pogačo, pokušali bomo več vrst krušnih dobrot in peciva ter domače napitke. Sledila bo predstavitev o kruhu »od zrna do kruha« in prikaz peke Belokranjske pogače. Pozor: primerno tudi za moške! Popoldne se bomo odpeljali v Semič, kjer si bomo ogledali semiško trško jedro s taborskim obzidjem, cerkev sv. Štefana in Muzejsko hišo, kjer je predstavljen center narave Bele krajine z najbolj celovito predstavitvijo kraškega sveta v JV Sloveniji. V izjemnem ambientu kletnih prostorov se nahaja klet, kjer bomo pokušali najboljša semiška vina. Dan bomo zaključili v Črmošnjicah, pod obronki Kočevskega roga, v nekdanji kočevarski vasi, kjer bomo spoznali zgodbo o Kočevarjih. Nemško govoreči prebivalci so tukaj živeli na vzhodnem delu nekdanje Kočevske več kot 600 let in zapustili bogato dediščino.

Dodatna možnost: Učna pot Divji potok: razgibana in slikovita struga Divjega potoka, kjer prevladuje dolomitna kamninska podlaga s številnimi lehnjakovimi slapovi, tolmuni in brzicami. Tu je pomemben življenjski prostor za številne rastlinske in živalske vrste.

Več informacij:
KOMPAS Novo mesto d.o.o., Glavni trg 11, 8000 Novo mesto;
Tel.:07 393 15 20
spletna stran: www.kompas-nm.si; e-pošta:

Novice in dogodki