Doživetja

Misterion - skrivnostni svet ob reki Kolpi

Enodnevna ekskurzija za zaključene skupine

Prvi postanek bo v hrvaškem kraju Kamanje, ki leži na desnem obrežju reke Kolpe. Ogledali si bomo Arheološki park Vrlovka in doživeli virtualni stik s prazgodovino. Z multimedijsko predstavitvijo bomo spoznali bogato arheološko dediščino območja kraške jame Vrlovka, ki velja za eno najstarejših kraških jam na Hrvaškem in je bila leta 1962 zaščitena kot geomorfološki spomenik narave. Vstopili bomo tudi v kapniško jamo Vrlovka. (zaradi gnezdenja netopirjev je vstop v jamo omejen).

Nedaleč od Kamanja je Ozalj z bogato zgodovinsko zapuščino, saj je v srednjem veku veljal za svobodno kraljevsko mesto. Stari grad - dvorec Ozalj je bil zgrajen na visoki skali nad reko Kolpo, ki na tem mestu teče iz soteske v odprto dolino. Pogled iz grajskega vrta nam nudi še več, kajti nedaleč stran je tudi Munjara – ena najlepši hidroelektrarn na Hrvaškem. Zgrajena je bila leta že davnega 1908 v secesijskem slogu za potrebe razsvetljave mesta Karlovac in še vedno deluje. Vstopili bomo še v grad, kjer je umeščen Zavičajni muzej Ozalj.

Pot nas dalje vodi v Karlovac, mesto parkov, ki leži na štirih rekah: Kolpi, Korani, Mrežnici in Dobri. Ustavili se bomo ob reki Kolpi in se z Žitno ladjo, ob prijetni glasbi, popeljali po reki. Takšne ladje so v 18. stol. plule po reki Kolpi in prevažale žito. Med plovbo si bomo ogledovali zanimivo naravo, po želji pa nam bodo postregli tudi s kosilom.

Sledi vožnja na drugo stran reke Kolpe, v Metliko. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru Metlike, ki stoji na treh trgih in se spustili pod metliški grad do podzemnega izvira Obrh. Urejena je Učna pot Obrh, ki predstavlja etnološko in naravovarstveno preteklost. Neposredna bližina mestnega jedra Metlike je v preteklosti pomenila stičišče in središče meščanskega življenja in informacij. Tu so se nekoč zbirale perice in od tu so se v svet širile različne novice in govorice – tudi mi jih bomo deležni v posebni predstavi.

Zadnji postanek bo v Semiču, ki leži med obronki Kočevskega roga in Gorjancev. Ogledali si bomo semiško trško jedro s taborskim obzidjem, cerkev sv. Štefana in Muzejsko hišo, kjer je predstavljen center narave Bele krajine z najbolj celovito predstavitvijo kraškega sveta v JV Sloveniji. V izjemnem ambientu kletnih prostorov je Muzejska vinogradniška zbirka, kjer bomo pokušali najboljša semiška vina.

Na koncu sledi belokranjsko kulinarično doživetje in vrnitev proti domu.

Več informacij:
KOMPAS Novo mesto d.o.o., Glavni trg 11, 8000 Novo mesto;
Tel.:07 393 15 20
spletna stran: www.kompas-nm.si; e-pošta:

Novice in dogodki