Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Kraška jama Judovska hiša

Doživetja

Kraška jama Judovska hiša

Kraška jama leži za vasjo Moverna vas, najdemo jo v gozdu nad reko Krupo. V apnencu jo je izdolbla predhodnica Krupe. Arheološka izkopavanja v letih 1960, 1985 in 1987 so razkrila obdobje poselitve oziroma njene uporabe. Najdbe kamenih orodij v najstarejših plasteh dokazujejo, da je bila jama občasno poseljena že v starejši kameni dobi in je tako potrjena prva paleolitska postaja v Beli krajini. Kostni ostanki pripadajo alpskemu svizcu, divji svinji, lisici, vidri, jelenu, kozi in ovci, psu pa tudi pticam. Za datacijo je pomemben predvsem svizec, ki plast datira v pleistocen, za kulturo pripadnost pa kamena orodja, ki so po tipologiji najbližja epigravettienskim orodjem (klinice s hrbti, atipična gravettienska mikrokonica, vbodala).

Keramične najdbe in kosti domačih živali v mlajših plasteh kažejo, da je bila jama obiskana tudi v neolitskem in eneolitskem obdobju, to je v času mlajše kamene in bakrene dobe (ok. 5000 do ok. 3000 pr.n.š.).

Novice in dogodki