Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst – 3. marec

03.03.2023

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je konec leta 2013 razglasila 3. marec za Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day).

Od takrat vsako leto 3. marca obeležujemo Svetovni dan prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst.

Še posebej na ta dan je priložnost, da se zamislimo o naši odgovornosti za ohranjanje čudovite raznolikosti življenja na našem planetu. Bogastvo vrst in ekosistemov namreč že tisočletja ohranja človeško civilizacijo in njen razvoj, od zagotavljanja hrane za preživetje, materiala za obrt in gradnjo, do zraka, ki ga dihamo.

Zaradi vplivov človeka na naravo pa se srečujemo z vse večjo biodiverzitetno krizo, zato je ključno »Partnerstvo za ohranjanje prostoživečih vrst«, ki je tema letošnjega dne.

Poziva nas k ohranjanju celovitosti življenja na Zemlji, vseh vrst prosto živečih živali in rastlin, ki so del biotske raznovrstnosti in hkrati ključnega pomena za preživetje ljudi. Poudarja tudi pomen trajnostne rabe naravnih virov za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Hkrati pa poudarja, da je zaradi človekovih aktivnosti in ne-trajnostnega družbenega razvoja ravno človek osnovni dejavnik, ki jo ogroža.

Več o tem najdete TUKAJ.  

Fotografije so nastale na čezmejnem območju Misteriona.

Foto: Boris Krstinić, Branko Jalžić, Gregor Aljančič.

Vse novice