Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Reka Kolpa - idealna za uživanje v vročih poletnih dneh

16.08.2021

Reka Kolpa je topla in čista reka na meji med Slovenijo in Hrvaško. Ponaša se s prestižnim nazivom Evropska destinacija odličnosti EDEN.

Kolpa izvira pod Risnjakom na Hrvaškem, v močnem, skoraj 80 metrov globokem kraškem izviru. V Beli krajini je Kolpa sprva koritasto vrezana z do 100 m visokimi bregovi, nato se bregovi nižajo do 20 m; pri Gribljah pa se reka poplavno razlije proti Metliki, saj teče po kvartarni ravnici. Na koncu se spet koritasto vreže čez južno Žumberško predgorje na vzhod proti hrvaškemu Ozlju na nadmorski višini 126 m; malo pred Siskom se izlije v Savo.

Njeni večji pritoki so Čabranka, Lahinja, Dobra, Korana, Kupčina, Glina, Petrnjčica in Odra.

Z naravnega vidika nam reka Kolpa ponuja nedotaknjenost, slikovitost in neprecenljiv vir notranjega miru. Spada med rekreacijsko in ribolovno zanimive reke, saj mnogim obiskovalcem, posebej poleti, nudi toplo vodo in obrežni prostor za rekreacijo, ribolov in sprostitev.

Del reke na območju od Starega trga do Dragošev spada pod zavarovano območje v sklopu Krajinskega parka Kolpa. Posebno varstvo je namenjeno 16 naravnim spomenikom in 41 kulturnim spomenikom ob reki in v njeni okolici. Reko pregrajuje več kot 50 jezov, ki so posledica gradnje mlinov, žag in kovačij; zanje je značilna kamnita zložba. Kolpa je izredno bogata z rastlinstvom in živalstvom.


Vse novice