Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Projekt Misterion vključen v potujočo fotografsko razstavo Evropska sredstva povezujejo

20.11.2020

Evropska sredstva povezujejo: potujoča fotografska razstava dobrih zgodb, ki povezujejo Slovenijo

Služba Vlade Republika Slovenija za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je skupaj z občinami, med katerimi je tudi Občina Semič, pripravila fotografsko razstavo z naslovom Evropska sredstva povezujejo. Razstava bo gostovala v vseh dvanajstih razvojnih regijah do konca junija 2021, nato pa se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU preselila na Brdo pri Kranju. Prva postavitev je bila v Veliki Polani, v Semič pa prihaja 4. marca 2021.

Z razstavo želi Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prikazati pomen evropskih sredstev za razvoj in povezovanje na različnih področjih. Evropska sredstva nas namreč povezujejo na različne načine, vsak dan in na vsakem koraku. Povezujejo nas, ko se peljemo po novih cestah, kolesarskih stezah, ko prečkamo most ali takrat, ko pustimo avto na P+R parkirišču in se s kolesom odpeljemo v službo. Evropska sredstva povezujejo otroke na urejenih igriščih, šolajočo mladino pri številnih dejavnostih, starejše pri druženju z mladimi, zaposlene pri vsakodnevnem delu. Evropska sredstva nas povezujejo pri skrbi za okolje, ohranjanju narave, pri pridobivanju novih znanj in razvoju podjetniških idej. Evropska sredstva nas povezujejo preko tisočih projektov, ki smo jih ustvarili skupaj. V vsaki občini, v vsaki regiji, širom po Sloveniji. 

Občina Semič se na razstavi predstavlja s projektom Misterion – Doživetje skrivnosti voda. V sklopu tega projekta je bila obnovljena Muzejska hiša Semič in v njej postavljena sodobna interaktivna razstava Center narave Bele krajine. Le-ta daje območju Bele krajine in celotne JV Slovenije ter sosednje Republike Hrvaške, z izjemno naravno, kulturno in geološko zgodovino, novo vrednost. Skupaj z urejeno Kraško učno potjo ob reki Krupi in zgrajeno brvjo čez Krupo v občini Semič, je del novega, zelenega čezmejnega turističnega produkta, ki bogastvo naravne in kulturne dediščine trajnostno približa obiskovalcem. Ta zgodba povezuje edinstveno zapuščino, ki se začne v Semiču, se vije preko reke Krupe, Lahinje in Kolpe, vse do Metlike in Kamanja. Želimo jo prenesti mnogim obiskovalcem, tudi v razmislek o varovanju našega izjemnega, a občutljivega kraškega okolja.

Potujoča fotografska razstava bo v Semiču postavljena na ogled med 4. in 18. marcem 2021.

Na fotografski razstavi je predstavljenih samo nekaj lepih in uspešnih zgodb iz vseh 12 razvojnih regij, ki jih v Sloveniji pišemo z evropskimi sredstvi. Povezani jih želimo pisati še naprej. Naše dobre zgodbe in prihodnost izvajanja kohezijske politike lahko spremljate na www.eu-skladi.si.

Razstava je nastala v sodelovanju z občinami Benedikt, Celje, Cirkulane, Grosuplje, Krško, Ljubljana, Lukovica, Mirna Peč, Murska Sobota, Novo mesto, Ribnica, Semič, Šentjur in Velika Polana in upravičenci sofinanciranih projektov. Aktualno dogajanje v zvezi z razstavo spremljajte na https://www.facebook.com/EUSkladi/.

foto: SVRK, Polona Avanzo

Vse novice