Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Povodni kos - edina ptica pevka, ki se zna potapljati in plavati

06.05.2022

Povodni kos (Cinclus cinclus)

Med fotografijami, razstavljenimi v Muzejski hiši Semič »Bela krajina pod perjem« (na ogled do 22. maja 2022), je tudi povodni kos. Gre za eno tistih ptic, ki jih ne srečamo vsak dan. Živi ob čistih vodotokih.

Kako povodnega kosa opisuje fotograf Samo Jerele?

»Je edina ptica pevka, ki se zna potapljati in plavati. Je veličine črnega kosa, mogoče malo manjši, vendar malo bolj čokat in na daljših nogah. Živi ob hitro tekočih potokih in ob malo manjših rekah. Po navadi ga vidimo na slapovih in brzicah, ko stoji na kamnih.

Je zelo spreten plavalec. Skače iz kamna na kamen, plava kot račka, stoji v vodi in namaka samo glavo ali pa se cel potopi in obrača pod vodo kamenje, kjer najde sebi primerno hrano. Pod vodo plava s perutmi, s svojimi močnimi nogami pa se drži kamnov, da ga voda ne odnese. Prehranjuje se z ličinkami žuželk in drugimi nevretenčarji.

V Sloveniji in na Hrvaškem je uvrščen na rdeči seznam gnezdilk, zaradi regulacije voda in izginjanja čistih vodotokov. Gnezdi med drevesnimi koreninami ali pod mostičkih. Večji del gradnje gnezda opravi samica, on pa pridno kontrolira potek dela.

Opazil sem, da ima pred vstopom v vodo skoraj vsakič prav poseben ritual raztegovanja. Prvo razteguje eno nogo, krilo, čez nekaj časa to ponovi še z drugo stranjo, nato dvigne krila, še malo cepetanja, nato pa hop v mrzlo vodo. V vodi je resnično spreten in deluje zelo igrivo. Ko pride iz vode se napihne, najbrž, da se malo ogreje, ker tam, kjer sem ga našel, je voda resnično ledena. Mene je v določenih trenutkih, glede na stas in obnašanje, spominjal na  malo večjega stržka.« (Samo Jerele, 2019).


foto: Samo Jerele.

Vse novice