Aktualno

Poletna muzejska noč v Muzejski hiši Semič

23.06.2023

V soboto, 17. 6. 2023 je potekala vsakoletna skupna akcija slovenskih muzejev in galerij, ki so jo poimenovali Poletna muzejska noč. Ob tej priložnosti je tudi Muzejska hiša Semič brezplačno odprla svoja vrata med 20. in 24. uro.

Možen je bil ogled vseh stalnih razstav in začasne čebelarske razstave Od panja do znanja. Slednja je na ogled še do konca avgusta.

Velik del večera je bil namenjen netopirjem - tem, mnogokrat, napačno razumljenim prebivalcem ostrešij, cerkva in tudi dreves. S članicami Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev smo se odpravili na raziskovanje po središču Semiča. Z ultrazvočnimi detektorji smo iskali netopirje in poslušali njihove značilne zvoke. Po krajši ekskurziji sta nam članici v protokolarni sobi Muzejske hiše Semič predavali o netopirjih. Prisotni smo izvedeli marsikaj zanimivega o teh nočnih sesalcih.

Za čudovit glasbeni konec večera sta s slovenskimi popevkami poskrbela člana Dua Solis - Aljaž Konda in Nina Novak. Njun nastop se je izvajal v Centru narave Bele krajine.  

Sočasno je svoja vrata odprta tudi Vinoteka Semič, kjer je potekal večer chardonnayjev. Članice Društva vinogradnikov Semič pa so z dobrotami poskrbele, da želodci niso bili prazni.

Naj spomnimo, da smo v sklopu projekta Misterion obnovili Muzejsko hišo Semič in v njej postavili stalno razstavo Center narave Bele krajine. 23. 10. 2019 je bila slavnostna otvoritev.

Foto: Uroš Novina in Tanja Prešeren Banovec

Vse novice