Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Podpis pogodbe za izvedbo stalne razstave »Narava Bele krajine«

07.05.2018

Županja Občine Semič, Polona Kambič in direktor družbe GEAart d.o.o., Vojko Strahovnik, sta dne 4. 5. 2018 podpisala pogodbo za izdelavo projekta za izvedbo stalne razstave »Narava Bele krajine« in njeno postavitev v obnovljenem objektu muzejske hiše v Semiču.

Občina Semič je k navedeni investiciji pristopila z namenom povečanja privlačnosti naravne dediščine območja. Vsebine razstave bodo predstavljene z upoštevanjem sodobnih muzejskih standardov, interaktivno, izobraževalno, tudi doživljajsko in prilagojeno za ranljive skupine. Posebej bo predstavljena Narava Bele krajine v približno osemminutnem filmu, kjer bosta še posebej blesteli kongerija in črna človeška ribica, pa tudi bober in druge zanimive in/ali edinstvene zgodbe.

Pomembno poslanstvo razstave bo ozavestiti obiskovalce z novimi spoznanji in tako vplivati na vlogo človeka skozi evolucijo prostora in časa v Beli krajini. Posamezna tema, ki je vredna ogleda neposredno v naravi, bo na panoju označena z oznako kraja, kamor želimo ob določeni temi napotiti obiskovalca. Izvir jamske školje kongerije ob Krupi bo vsekakor tak kraj. Školjka kongerija je namreč edina živa jamska školjka na svetu. V Sloveniji je le eno njeno nahajališče in to je v podzemeljskih vodah ob izviru Krupe.

Občina Semič je v marcu 2018 objavila javno naročilo za pridobitev ponudb. Kot najugodnejši ponudnik je bila izbrana družba GEAart d.o.o.. Vrednost pogodbenih del je 158.600,00 EUR z DDV. 

Za izvedbo stalne razstave »Narava Bele krajine« je v okviru projekta »Misterion« namenjenih 87.000 EUR nepovratnih sredstev, razliko v višini 71.600 EUR bo občina zagotovila iz lastnih sredstev.

Dela se bodo pričela izvajati po veljavnosti pogodbe, predvidoma v sredini maja 2018, zaključena pa bodo v septembru 2019.

Vse novice