Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Podjetje Misterion Riviera d.o.o. je osvojilo 2. mesto v kategoriji Greatest Social Impact na mednarodni Impact konferenci

29.04.2021

Krešo Rogoz, direktor podjetja Misterion Riviera d.o.o. je na mednarodni Impact konferenci, ki je potekala v okviru Interreg DelFin projekta 27. in 28. aprila 2021, predstavil destinacijski menedžment podjetja Misterion Riviera. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2020 kot socialno podjetje v sklopu projekta Misterion – Doživetje skrivnosti voda, ki se je izvajal po Programu sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška, v partnerstvu več subjektov. Na ta način se neposredno spodbuja dobro sodelovanje med hrvaškimi in slovenskimi obmejnimi skupnostmi. Največji poudarek pri tem je na občinah Semič, Metlika, Črnomelj in Novo Mesto v Sloveniji ter  Kamanje, Ozalj in Karlovac na Hrvaškem.

Impact konferenca je eden izmed največjih dogodkov  v srednji in jugovzhodni  Evropi v tem času. Združuje člane Interregovih projektov iz Hrvaške, Nemčije, Italije in Mađarske, ki spodbujajo socialno podjetništvo v podeželskih regijah. Zaradi neugodnih epidemioloških razmer po Evropi je konferenca potekala online preko Zoom aplikacije. Zaradi nepovoljne epidemiološke situacije v celi  Evropi. Izbrani predstavniki  sodelujočih držav so v samo 3 minutah morali na najboljši možni način predstaviti svojo državo in koncept delovanja.

V konkurenci z ostalimi  mednarodnih predavatelji je Misterion Riviera osvojila drugo mesto v kategoriji „Greatest Social Impact“. Povabljena je tudi na zaključno konferenco, ki bo izvedena v živo spomladi 2022 v Nemčiji.

Glasovnice so prihajale iz raznih delov sveta. Potencial Misterion Riviere bil prepoznan in njen prispevek k skupnosti nagrajen s strani organizatorja. Na ta način je Hrvaška predstavljena v najboljši luči in s tem priznanjem je pridobljen dodaten zagonski veter v hrbet za doseganje veliko večjih ciljev, ki prvenstveno vključujejo razvoj podeželja skozi odgovorno socialno podjetništvo.

Turistična agencija Misterion Riviera ima za nalogo pripeljati obiskovalca v naravo in  izkoristiti izkušnjo, ki jo človek  dobi  v stiku  s skrivnostmi voda, za povezovanje, ohranjanje  in povečevanje atraktivnosti edinstvene naravne in kulturne dediščine zelenega srca Hrvaške. Agencija je oblikovala ohranitveni poslovni model socialnega podjetja v turizmu. Najmanj  75 % ustvarjenega prihodka reinvestira nazaj v lokalno skupnost. Njen cilj je ustvarjanje mreže različnih subjektov turizma na območju Kupa –Kolpa, ki vključuje Karlovačko županiju, Liku in Gorski kotar ter slovensko Belo krajino. S tem  načinom poslovanja se podpira vključevanje slehernega lokalnega podjetnika v ustvarjanje enotne turistične ponudbe, ki obiskovalcem pričara resnično doživetje podeželskega okolja. Prednosti takšnega načina poslovanja so številčne: lokalno prebivalstvo ni prisiljeno iskati zaposlitev v velikih, urbanih območjih, temveč lahko živijo in delajo v lokalnem okolju in tako prispevajo k razvoju lokalne skupnosti, kulturna dediščina, tradicija in običaji se  ne pozabljajo, dviguje se življenjski standard prebivalcev območja, dobiček se reinvestira v poslovanje in tako se širijo poslovne možnosti območja.

Z najmodernejšo tehnološko opremo muzeja v Semiču in arheološkega parka v Kamanju, s predstavitvijo najdb, urejenimi učnimi potmi med tremi občinami ob Kolpi dediščina in turistični produkt nudijo obiskovalcem drugačno doživetje skrivnosti voda. Počitek v zeleni, čisti naravi ob edinstveni reki Kolpi, številne lokalne turistične kmetije, katerih lastniki so  zelo vešči v pripravah domačih kulinaričnih dobrot, je prav tisto, kar iščejo obiskovalci. Vrnitev k začetku, vrnitev k naravi. Predstavljajte si, kako se zbujate v leseni hiši sredi zelenja ob ptičjem petju in šumenju vode. Predstavljajte si domače izdelke, v katere je nekdo vtkal svoje delo in del sebe. Misterion Riviera daje poudarek individualnemu pristopu. Organizira lahko številne adrenalinske aktivnosti, kot je  rafting, veslanje s kanujih, safari vožnje4×4, degustacije vina, jahanje, izleti v bližnje adrenalinske parke in podobno.

Izjava Kreše Rogoza:

  • Kot je  je nekdo od sodelujočih na konferenci izjavil: „Od aktivizma, do biznisa…“ Poslanstvo in poslovni model Misterion Riviera DMC je oživiti življenje na podeželju s skupno aktivacijo lokalnih skupnosti, turističnih organizacij in lokalne akcijske skupine. To v zdajšnjem času ni enostavno in lahko delo, primerjamo ga lahko z reanimacijo. Vlagamo ogromen napor in željo za oživljanjem zapuščenih krajev in krajev, ki izumirajo. Menimo  da domači izdelki lokalnih ponudnikov niso dovolj cenjeni temveč, so podcenjeni. Za primerjavo, cena 1l domačega vina se začne pri  10 HRK kar je zelo malo v odnosu na vložen napor in kakovost samega proizvajalca. Začnimo ceniti samega sebe, naše domače izdelke, ki so veliko bolj kakovostni od uvoženih, in proizvajalcu plačati resnično vrednost izdelka, da bo lahko pozitivno posloval. Tako dobimo zadovoljnega in dobičkonosnega proizvajalca, ki bo dnevno izboljševal svojo proizvodnjo in dvigoval kakovost izdelka. S tem bo ustvarjal boljšo ponudbe za naše obiskovalce. S skupnimi močmi bi dosegli večjo vrednost in cene naših aranžmajev uskladili s cenami  evropskih standardov. Na terenu zbiramo informacije ter z lokalnimi skupnostmi in ponudniki izboljšujemo ponudbe, ki jih kasneje uvrščamo v aranžmaje same agencije z namenom, da bi vsi skupaj ponudili enotno  in  prečudovito bivanje v osrednji Hrvaški. Na naše delovanje ima v veliki meri vpliv trenutna COVID kriza, ki je turistične delavce dala v zadnje vrste. V teh razmerah smo prepoznali potencial tržišča in izkoristili ga kot priložnost, da izboljšamo lastno ponudbo in svoje kompetence. Pripravljeni želimo dočakali odpiranje meja in nove obiskovalce. –je  povedal Krešo Rogoz, direktor agencije Misterion Riviera d.o.o. in predavatelj na konferenci.

Poleg spodbujanja socialnega podjetništva, ponovnega vlaganja dobička in individualnega pristopa agencija poudarja tudi pomen ekologije. Na najvišji ravni skrbi za okolju prijazne izdelke, pa tudi spodbuja okolju odgovorno poslovanje z razvojem turističnih izdelkov in storitev, ki temeljijo na načelih varstva narave in trajnostnega razvoja.

Čestitamo za nagrado in se veselimo nadaljnjega sodelovanja.

Vse novice