Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Navadni polh – skrivnostna nočna žival

05.01.2022

Navadni polh (Glis glis) je ob človeški ribici, medvedu in drobnovratniku verjetno ena najbolj prepoznavnih slovenskih živalskih vrst. Njegov življenjski prostor je Evropa od Pirenejev do Volge. V Sloveniji je razširjen od morske obale do zgornje gozdne meje, predvsem pa je prisoten v listnatih in mešanih gozdovih s prisotnostjo plodonosnih vrst, kot sta bukev in hrast. V Beli krajini je pogost na zakraselih gozdnih pogorjih Gorjancev, Radohe, Kočevskega roga in Poljanske gore.

Droben glodavec, dolg do 20 cm, ima kožuh srebrnosive barve, bel trebuh in košat rep. Kot večina nočnih živali ima velike oči. Kljub temu se pri orientaciji zanaša na voh, sluh in tip.

Ste vedeli, da polhi med hibernacijo izgubijo 35-50 % telesne teže, ki si jo v jeseni močno povečajo na račun podkožne maščobe? Pri nas gredo na prezimovanje s prvimi slanami, prebudijo pa se po navadi konec aprila.

(vir: Narava Bele krajine, 2013). 


Foto: Tomi Trilar

Vse novice