Aktualno

Mednarodno leto jam in krasa 2021

26.01.2021

Voda je osnova vsega življenja. Ste vedeli, da kraški vodonosniki, ki izoblikujejo tudi največje izvire, zagotavljajo pitno vodo za okoli 20 % svetovnega prebivalstva?

Jame in kras so dom najbolj raznolikim, pomembnim in redkim ekosistemom na Zemlji in s tem podpirajo biotsko raznovrstnost nad in pod površjem. Najpomembnejše svetovne kulturne in arheološke lokalitete pogosto odkrivamo prav v jamah. Čeprav kot družba od jam in krasa pridobivamo veliko, se v zvezi z njima pojavljajo posebni izzivi, so v publikaciji ob mednarodnem letu jam in krasa zapisali pri Mednarodni speleološki zvezi.

Mednarodno leto jam in krasa poteka pod geslom »Raziskujmo, spoznavajmo in varujmo«. Gre za iniciativo Mednarodne speleološke zveze (UIS). Ta neprofitna organizacija, ki jo sestavlja 54 nacionalnih jamarskih organizacij, ima sedež v Sloveniji, natančneje na Inštitutu za raziskovanje krasa ZRC SAZU.

Z iniciativo želijo:

  • izboljšati razumevanje javnosti o tem, kako se jame in kras vsak dan dotaknejo življenja milijard ljudi;

  • spodbujati pomen jam in krasa skozi trajnostni razvoj, še posebej na področju kakovosti in količine pitne vode, kmetijstva, geo- in ekoturizma ter naravne in kulturne dediščine;

  • prikazati, zakaj raziskovanje in primerno upravljanje jam in krasa pomembno vpliva na svetovno gospodarstvo in kvaliteto okolja;

  • zgraditi široko mrežo izobraževalnih aktivnosti, povezanih z znanostjo o jamah in krasu;

  • ozaveščati o pomenu interdisciplinarnosti znanosti o jamah in krasu ter njihovega upravljanja ter s tem poudariti interakcije med različnimi vejami znanosti in upravljanja, ki so potrebni v prihodnjem raziskovanju, poučevanju in varovanju okolja.

Vabljeni k ogledu videa o jamah in krasu: 

Več o Mednarodnem letu jam in krasa najdete na povezavi: www.iyck2021.org.

Vse novice