Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Kraški relief

15.11.2022

Kras je ena od oblik pokrajine, ki pokriva približno 20 % kopnega sveta.

Kraški relief nastane s procesom preperevanja oziroma kemijskega raztapljanja karbonatnih kamnin, apnenca in dolomita pod vplivom atmosferske vode. Ker je voda obogatena z ogljikovim dioksidom, ta deluje kot šibka kislina in postopoma raztaplja kalcit v karbonatni kamnini. Tako se na površju oblikujejo številne reliefne oblike (žlebiči, škraplje, vrtače, koliševke, uvale, kraška polja). Vendar pa je velik del kraških oblik skrit pod zemljo v jamah in breznih.

Čeprav so raznoliki in impresivni, so ti biološki sistemi izjemno občutljivi na človekovo onesnaževanje, in kot taki predstavljajo enega najbolj ranljivih sistemov na Zemlji.

Čezmejno območje Misteriona je območje ob reki Kolpi, ki ga že milijone let vežejo skrivnosti kraškega sveta in kraških jam, prečudovita narava in raznolika kulturna krajina.

Fotografije so posnete na lokaciji Vrlovka pri Kamanju na Hrvaškem ter na lokaciji jame Malikovec in Vrtače pri Semiču v Sloveniji.

Foto: Uroš Novina, Iva Konda

Vse novice