Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Kamanje, Semič in Metlika: izvedene animacijske delavnice za lokalno prebivalstvo

09.12.2018

Projektna partnerja LAG Vallis Colapis in turistična agencija Kompas Novo mesto d.o.o. sta v okviru čezmejnega projekta Misterion - Doživetje skrivnosti voda, ki se izvaja v Programu sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška in je sofinanciran iz ESRR, v novembru in decembru 2018 izvedla serijo animacijskih delavnic za lokalno prebivalstvo na obmejnem območju. Namen teh delavnic je bil oblikovanje skupnega turističnega produkta Bele krajine, Pokuplja in zahodnega Žumberka. Projektni partnerji so zbrali veliko lokalnih zainteresiranih deležnikov z obeh strani meje, ki se zanimajo za čezmejne turistične storitve, že sodelujejo oz. želijo sodelovati pri izmenjavi gostov in skupnem nastopu na trgu turističnih storitev. Delavnice so spodbudile zanimanje lokalnih turističnih kmetij, vinarjev, gostincev, športnih klubov, kulturnih društev, muzejev in predstavnikov lokalnih oblasti na obmejnem območju.

Prva delavnica z naslovom “Upravljanje čezmejnih destinacij" je potekala v petek, 23. novembra 2018 v Kamanju. Občina Kamanje je tudi ena od partnerjev v projektu Misterion – Doživetje skrivnosti voda, zato ni presenetljivo, da se je na tej delavnici zbralo veliko število udeležencev z obeh strani meje. Udeleženci so začeli izmenjavati informacije in načrtovati prihodnje skupne vsebine, ki jih lahko ponujajo na trgu. Prezentacijo z delavnice najdete na spodnji povezavi:

Prekogranični menadžment destinacije

Druga strokovna delavnica z naslovom "Voda kot povezava med lokalno turistično destinacijo" je potekala naslednji dan, v soboto 24. novembra 2018. Vključevala je terenski ogled turističnih destinacij na hrvaški strani partnerstva (Pokuplje). Turneja se je začela s obiskom arheološkega najdišča Vrlovka v Kamanju, kjer je udeležencem župan Damir Mateljan predstavil zgodovino neolitskega najdišča in opisal arheološki park, ki ga občina Kamanje razvija v okviru projekta Misterion. Poudarek je bil na predstavitvi življenja ob vodi od neolitika do pozne antike. Terenski ogled se je nadaljeval z obiskom Muzeja dediščine v Ozlju, kjer je dokumentarist muzeja Miroslav Razum  obiskovalcem predstavil stalno razstavo muzeja in jim razkazal grad nad reko Kolpo. Še posebej je predstavil življenje ob vodi v obdobju od srednjega veka do danes. Z obiskom Pavlinskega samostana Svetice in cerkve Blažene Device Marije so se udeleženci seznanili z versko dediščino, katero nudi hrvaško Pokuplje. V vasi Jaškovo so udeleženci imeli priložnost obiskati restavracijo Žgajner, znano po prestižnem mednarodnem Guinnessovem rekordu za najdaljši štrudelj. Seznanili so se s festivalom štrudlja, ki ga ta restavracija tradicionalno organizirana v Jaškovu.

Terenski ogled se je končal z obiskom znanega Karlovškega sladkovodnega akvarija Aquatic, kjer je poseben poudarek dan turističnim storitvam, ki povezujejo podeželsko in urbano območje. Karlovški akvarij Aquatic je odličen primer takšne ponudbe, ki na enem mestu predstavlja podvodni svet rib in rastlin, značilen za celotno Pokuplje in Belo krajino.

V Karlovškem  akvariju se je končal zadnji del delavnice, ki je bil posebej namenjen vlogi socialnega podjetništva v turizmu. Prezentacijo najdete na spodnji povezavi:

Kriteriji prepoznavanja društvenog poduzetnika

Tretja strokovna delavnica z naslovom “Razvoj čezmejnega turističnega produkta” je potekala v petek, 30. novembra 2018, v Kulturnem centru v Semiču. Delavnica je bila nadaljevanje skupnega načrtovanja turističnih paketov lokalnih ponudnikov, rokodelcev, društev in druge zainteresirane javnosti Bele krajine, Pokuplja in Žumberka. Gre za proces, s katerim lokalni prebivalci oblikujejo svoje lokalne turistične produkte in se dogovarjajo o oblikah medsebojnega poslovnega sodelovanja. Podlaga za razpravo o zmogljivostih, ki jih je mogoče na obmejnem območju uporabiti za skupni razvoj, je bila evalvacija dediščine čezmejnega območja, ki jo je turistična agencija Kompas Novo mesto izdelala sklopu projekta Misterion. Tudi ta delavnica je bila izjemno dobro obiskana, s številnimi udeleženci z obeh strani meje.

Četrta delavnica z naslovom "Študijska tura - Misterion" je potekala v soboto, 1. decembra 2018. V okviru terenske delavnice so slovenski partnerji organizirali ogled Galerije Kambič, izjemen galerijski prostor, s katerim razpolaga lokalna skupnost Metlika, nato Belokranjski muzej v Metliki in perišče Obrh, ki je urejeno v okviru projekta Misterion, in leži tik ob mestnim jedrom. Na perišču Obrh so nekoč ženske prale svoja oblačila, zdaj pa je preurejeno v lepo promenado. Prav tako je na tem mestu organizirana krajša duhovita predstava, v kateri sta članici lokalnega kulturnega društva predstavili metodo "ogovarjanja", s pomočjo katere so se v teh krajih širile novice v lokalni skupnosti. Ogled turističnih kapacitet Bele krajine se je nadaljeval z obiskom vasi Rosalnice in Treh far, romarskega kraja s tremi cerkvami, ki je dragocen primer sakralne dediščine Bele krajine. Nato so si udeleženci ogledali izvir reke Krupe, in za tem šli v mesto Črmošnjice, kjer so obiskali cerkev Marijinega vnebovzetja in učno pot Divji potok. V Semiču so udeleženci delavnice obiskali Učni vrt dr. Derganca in cerkev sv. Štefana. Pot so nadaljevali do vasi Drašiči, kjer so obiskali Sosedsko zidanico Drašiči, ki je bila prva zadružna klet lokalnih vinarjev, obstajala naj bi že od 17. stoletja naprej. Tura se je končala na Radovici v nekdanji stavbi osnovne šole Brihtna glava, ki je zdaj preurejena v lokalni muzej za izobraževanje. Tam je  članica lokalnega društva turističnih vodnikov Bele Krajne vse prisotne popeljala v leto 1950 in jih seznanila z načinom dela šole, kot se je uporabljal sredi 20. stoletja.

Vse novice