Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Kamanje: izvedene arheološke delavnice pri jami Vrlovka

22.05.2018

V okviru projekta Misterion – Doživetje skrivnosti voda/Iskustvo tajne voda, ki ga skupaj izvajajo slovenski in hrvaški partnerji in je po Programu sodelovanja Interreg Slovenija - Hrvaška 2014-20 sofinanciran iz ESRR, so v Kamanju potekale tri zanimive delavnice o arheologiji in ekologiji.

V prvi delavnici eksperimentalne arheologije so študentje arheologije, oblečeni v kostume prazgodovinskih ljudi, obiskovalcem pokazali tehnologijo izdelave hiše iz blata in peči za obdelavo keramike, kot so to počeli v kameni dobi v kraju Vrlovka v Kamanju.

Gost druge strokovne delavnice je bil priznani hrvaški arheolog dr. Aleksandar Durman. Profesor Durman si je pridobil svetovni sloves z dekodiranjem koledarja Volschgarten in se v znanstvenih krogih splošno uveljavlja kot vodilni strokovnjak v kulturi Vučedol v svetu. Na delavnici Kamanja je govoril o primerjavah in povezavah med vučedolsko kulturo in najdbami, najdenimi pri arheoloških izkopavanjih v Kamanju, iz katerih je mogoče nedvomno potegniti povezavo med kraji Vrlovke in Vučedol.

Tretjo delavnico je vodil prof. Anton Bezenšek iz Metlike. Predstavil je pomen vode za človeštvo, s posebnim poudarkom na pregledu vodotokov na območju Bele krajine, Žumberaka in Pokoplja. Profesor Bezenšek je posebej izpostavil probleme onesnaževanja voda in vpliv kraškega polja na spremembe vodnih tokov, ki so se zgodili v nedavni zgodovini (izginotje nekaterih tokov in manjših rek na območju Bele krajine in sosednjih hrvaških območij).

Obiskovalci so imeli možnost ogleda tudi notranjosti jame Vrlovka s strokovnim vodenjem zaposlenih v javnem zavodu Natura Viva iz Karlovca.

Vse novice