Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Izvedena strokovna ekskurzija

18.12.2017

19. decembra 2017 je Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis organizirala strokovno ekskurzijo za projektne partnerje in deležnike projekta Misterion - Doživetje skrivnosti voda, ki se izvaja v okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020. Poseben poudarek tega strokovnega izleta je bil na prenosu dobrih praks v urejanju naravnih in arheoloških zbirk, podprtih s finančno pomočjo različnih EU skladov.

Udeleženci so imeli priložnost obiskati Muzej Prigorja v Sesvetah na Hrvaškem, kjer so zaposleni v tej javni instituciji predstavili svoje izkušnje pri izvajanju projekta Rojstvo Evrope, sofinanciranega iz programa Interreg Slovenija – Hrvaška 2007-2013. V okviru tega projekta je omenjena ustanova izvedla raziskave in ureditev arheološkega najdišča Kuzelin.

Strokovna ekskurzija je vključevala tudi obisk znamenitega Muzeja neandertalcev v Krapini,  javnega zavoda svetovnega slovesa. Posebnost muzeja v Krapini je, da poleg antropološke razsežnosti svoje postavitve predstavlja na zelo zanimiv način geološko in biološko zgodovino Zemlje in vesolja.

Obisk se je nato nadaljeval v Rogaški Slatini, kjer so udeleženci strokovne ekskurzije obiskali javni zavod Anin dvor. Ta muzejska ustanova je še posebej zanimiva, saj je tudi primer dobre prakse pri uporabi evropskih sredstev. Celotna naložba v gradnjo tega muzeja je znašala 2,7 milijona evrov, od tega je bilo EU sofinanciranje v višini 1,4 milijona evrov. Muzejsko osebje v Aninem dvoru je svoje izkušnje izmenjalo z udeleženci ekskurzije in predstavilo razstave tega zanimivega lokalnega muzeja.

Na strokovni ekskurziji je bilo 35 udeležencev iz naslednjih organizacij projektnega območja:

  • projektni partnerji: Občina Semič, Občina Metlika, Općina Kamanje, Kompas Novo mesto, Športno društvo Stranska vas pri Semiču, Gradski muzej Karlovac in LAG Vallis Colapis;

  • drugi razvojni deležniki iz ruralnih skupnosti hrvaško-slovenske obmejnega območja: Grad Ozalj. Općina Ribnik, Prirodoslovni muzej Slovenije, Zavičajni muzej Ozalj, Planinsko društvo Vrlovka, udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine Zora – Prilišće 1925.

Vse novice