Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

Evropska sredstva povezujejo: potujoča fotografska razstava dobrih zgodb v Semiču

04.03.2021

Služba Vlade Republika Slovenija za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je skupaj z občinami, med katerimi je tudi Občina Semič, pripravila fotografsko razstavo z naslovom Evropska sredstva povezujejo. Trenutno razstava gostuje v Semiču, pred Kulturnim centrom Semič bo na ogled med 4. in 18. marcem 2021.

Razstava, ki po različnih slovenskih mestih potuje od novembra 2020, bo tako predstavljena v dvanajstih razvojnih regijah do konca junija 2021, nato pa se bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU preselila na Brdo pri Kranju. Občina Semič se na fotografski razstavi predstavlja s projektom Misterion.

Razstava je nastala v sodelovanju z občinami Benedikt, Celje, Cirkulane, Grosuplje, Krško, Ljubljana, Lukovica, Mirna Peč, Murska Sobota, Novo mesto, Ribnica, Semič, Šentjur in Velika Polana in upravičenci sofinanciranih projektov. Z razstavo želi Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prikazati pomen evropskih sredstev za razvoj in povezovanje na različnih področjih. Evropska sredstva nas namreč povezujejo na različne načine, vsak dan in na vsakem koraku. Povezujejo nas, ko se peljemo po novih cestah, kolesarskih stezah, ko prečkamo most ali takrat, ko pustimo avto na P+R parkirišču in se s kolesom odpeljemo v službo. Evropska sredstva povezujejo otroke na urejenih igriščih, šolajočo mladino pri številnih dejavnostih, starejše pri druženju z mladimi, zaposlene pri vsakodnevnem delu. Evropska sredstva nas povezujejo pri skrbi za okolje, ohranjanju narave, pri pridobivanju novih znanj in razvoju podjetniških idej. Evropska sredstva nas povezujejo preko tisočih projektov, ki smo jih ustvarili skupaj. V vsaki občini, v vsaki regiji, širom po Sloveniji. Aktualno dogajanje v zvezi z razstavo lahko spremljate na spletni strani EU skladov in njihovi Facebook strani.  

Občina Semič se na razstavi predstavlja s projektom Misterion – Doživetje skrivnosti voda, ki se je izvajal po Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020 in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V sklopu tega projekta je bila obnovljena Muzejska hiša Semič in v njej postavljena sodobna interaktivna razstava Center narave Bele krajine. Le-ta daje območju Bele krajine in celotne JV Slovenije ter sosednje Republike Hrvaške, z izjemno naravno, kulturno in geološko zgodovino, novo vrednost. Skupaj z urejeno Kraško učno potjo ob reki Krupi in zgrajeno brvjo čez Krupo v občini Semič, je del novega, zelenega čezmejnega turističnega produkta, ki bogastvo naravne in kulturne dediščine trajnostno približa obiskovalcem. Ta zgodba povezuje edinstveno zapuščino, ki se začne v Semiču, se vije preko reke Krupe, Lahinje in Kolpe, vse do Metlike in Kamanja. Želimo jo prenesti obiskovalcem, tudi v razmislek o varovanju našega izjemnega, a občutljivega kraškega okolja.

Vabljeni k ogledu, pri čemer prosimo, da upoštevate priporočila NIJZ.

Foto: Tamara Lončarič

Vse novice