Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/customer/www/misterion.si/public_html/admin/inc/config.php on line 21
Aktualno

Aktualno

22. marec – Svetovni dan voda 2022: »Podzemna voda: skrito naj postane vidno«

22.03.2022

22. marca obeležujemo svetovni dan voda, letos z naslovom »Podzemna voda: skrito naj postane vidno«. Podzemna voda je voda, ki jo najdemo pod zemljo v vodonosnikih, ki so geološke formacije kamnin, peska in gramoza, ki lahko zadržijo tekočino.

Čeprav je podzemna voda nevidna, je njen vpliv viden povsod, so zapisali na uradni spletni strani svetovnega dneva voda. Podtalnica, nevidna pod našimi nogami, je skriti zaklad, ki bogati naše življenje. V najbolj suhih delih sveta je to morda edini vir vode, ki ga imajo ljudje.

Skoraj vsa tekoča sladka voda na svetu je podzemna voda. Zagotavlja nam vire pitne vode, podpira sanitarne sisteme, kmetijstvo in industrijo ter je pomembna za ekosisteme.

Kljub temu, da je podzemna voda ključna za človeštvo in delovanje ekosistemov, se njenega pomena ne zavedamo dovolj.

Marsikje je človek s svojimi dejavnostmi kriv za prekomerno rabo in onesnaževanje podzemne vode. Spet drugje pa preprosto sploh ne vemo, koliko vode je pod površjem.

Podzemna voda bo imela ključno vlogo pri prilagajanju na podnebne spremembe. Da bi lahko trajnostno upravljali s tem dragocenim virom, se moramo povezati in delovati skupaj.

Čeprav je ne vidimo, moramo podzemno vodo bolje spoznati in razumeti njeno neprecenljivo vlogo. Več na povezavi.  www.worldwaterday.org.


Na fotografijah je potok Kuževec v občini Metlika. Zelo nenavaden je njegov izvir. Ima namreč dva vidna podzemna pritoka. Zanimiva je vijugasta struga Kuževca, ki po približno 250 m ponikne. Na površino pride 2 m pred reko Kolpo in se nato izliva vanjo.

Foto: Iva Konda

Vse novice