Aktualno

"Bela krajina pod perjem" – fotografska razstava Sama Jereleta v Muzejski hiši Semič

23.04.2022

V petek, 22. aprila 2022, na Svetovni dan Zemlje, smo v Muzejski hiši Semič otvorili začasno fotografsko razstavo Sama Jereleta z naslovom "Bela krajina pod perjem".

Skozi fotografski objektiv skrivnostni svet ptic že vrsto let spremlja Belokranjec Samo Jerele, član Foto kluba Črnomelj. Poleg makro fotografije ga privlači tudi koncertna in pokrajinska. Redno jih objavlja na Facebook skupini Lepote Slovenije, kjer amaterski fotografi delijo razne pokrajinske fotografije različnih koncev Slovenije. Samo Jerele pa pokrajino popestri s pernatimi prebivalci naše dežele. Njegove fotografije krasijo tudi stene ptičje opazovalnice v Krajinskem parku Lahinja.

Obiskovalci razstave v Muzejski hiši Semič lahko občudujejo pronicljive makro fotografije vodnih ptic, ki jih je Samo Jerele ujel na svojih potepanjih v naravi. Fotografski motivi, ki so zaradi svoje majhnosti skriti in odkriti le redkim fotografom, bodo na ogled do 22. maja 2022.

Otvoritev razstave sta z zvoki citer popestrili sestri Anastazija in Angelika Pavlin.

Glavni pomen ptic je ohranjati ravnotežje v naravi, ohranjati pravo razmerje med predstavniki različnih vrst živali, pa naj bodo to žuželke ali glodavci. Razvile so se iz dinozavrov v zgodnji juri pred približno 180 milijoni let, ko se je pojavilo prvo ptici podobno bitje – praptič.

Glede na taksonomsko delitev je danes na svetu približno do 10.200 znanih vrst ptic.

Razstavo v Muzejski hiši Semič si lahko ogledate do 22. maja 2022. Vabljeni.


Foto: Uroš Novina

Vse novice